Bli en bättre talareTre tips för att bli en bättre talare

När hjulen snurrar fort är det lätt att lust och glädje försvinner och att man tar genvägar i förberedelser för att spara tid.  Lena Frisk, komiker och talarcoach, ger sina tips för att du ska nå fram med ditt budskap. Lena är en del av Handelshusets affärsnätverk.

1. VAR FÖRBEREDD

Vem är målgruppen, vad är viktigt för dem och var är de i processen? När du har innehållet klart, filma gärna dig själv när du övar på det du ska säga. Då kan du finslipa ditt framträdande och leverera en ännu bättre presentation. Ha 100 procent koll på hur tekniken fungerar.

2. VÄLJ EN SAK

Välj EN sak som är det absolut viktigaste i din presentation. Om de glömmer allt annat, vad vill du att folk ska ta med sig? Upprepa det när du avslutar presentationen.

3. VAR PERSONLIG

Fundera över hur du ska förmedla det viktigaste du säger. Är det en bild? Ett diagram? Bäst är att berätta en historia, gärna med en personlig eller känslomässig koppling. Av någon anledning minns vi bättre sånt som ”stör” eller bryter av lite. Det kan vara genom humor eller på andra sätt överraskande. Det får åhöraren att haja till och minnas ditt budskap bättre.